Terug naar de resultaten
Friesestraat 9 in Coevorden 7741 GR

Friesestraat 9

7741 GR Coevorden
Vraagprijs € 595.000,- k.k.
Te koop
Bel of mail ons
0593-562045

Omschrijving

Uniek historisch rijksmonument in het midden van de stad.

In 1611 is de basis gelegd voor dit fraaie stadshuis aan de Friesestraat te Coevorden. In 1631 is het huis verder opgetrokken en is er een verdieping op gebouwd en is de gevel zeer rijk geornamenteerd met een natuurstenen gevelopbouw en fraaie versierselen. De uitbundige gevel is toe te schrijven aan de maniëristiche stijl die...
Lees meer

Kenmerken

Soort object Woonhuis Bouwjaar 1631 Woonoppervlakte 345 m² Aantal kamers 16
Lees meer

Omschrijving

Uniek historisch rijksmonument in het midden van de stad.

In 1611 is de basis gelegd voor dit fraaie stadshuis aan de Friesestraat te Coevorden. In 1631 is het huis verder opgetrokken en is er een verdieping op gebouwd en is de gevel zeer rijk geornamenteerd met een natuurstenen gevelopbouw en fraaie versierselen. De uitbundige gevel is toe te schrijven aan de maniëristiche stijl die is gehanteerd. De rijk bewerkte klauwstukken met gevleugelde vrouwsfiguren en de schelpvormige boogvullingen vertonen een stilistische verwantschap met de maniëristische gevels in de stad Groningen.

Op de gevel staan tekstbanden met stichtelijke teksten. De kopjes in het onderste fries stellen de drie koningen voor. De onderpui is later gewijzigd om de toegankelijkheid te verbeteren. Het object is in 1971 grondig gerestaureerd door en onder toeziend oog van de monumentenwacht.

In de nis in de geveltop is voor de restauratie het gevelbeeld verwijderd waarvan met meende dat het prins Maurits was. Deze is ontvreemd uit de brandgang en later weer opgedoken, echter in zodanig geërodeerde staat, dat restauratie onmogelijk bleek. Om de nis toch weer te vullen is een beeld geplaatst van de jongste dochter van de huidige eigenaar. En daarmee krijgt het monument weer een nieuw leven.

Het object is nu in gebruik als stadscafé, en als zodanig door de huurder ingericht met een huurcontract tot 2021.

Afgelopen 55 jaar heeft de eigenaar kosten nog moeite gespaard om het pand in een steeds betere staat te brengen. De oorspronkelijkheid is evident, de liefde waarmee het pand wordt gekoesterd is horizon-overstijgend.

Het woonhuis op de eerste en tweede verdieping met zolder is riant qua ruimte en ondanks de moderniseringen door de jaren heen doorspekt van historische kenmerken. De indeling nodigt uit tot herinrichting, maar is goed leefbaar. Veranderingen met respect voor het bouwwerk kunnen, zoals al eeuwen het geval is, het woonidee en comfort voor die nieuwe bewoner realiseren. Ruimte is er in ieder geval in overvloed.

Het geheel wordt gedragen door een prachtige kelder (deels met booggewelf) met kelderluik en toegang (beiden buiten gebruik).

Het wordt nu tijd het monument een nieuwe toekomst te geven. Het huis is gebouwd als woonhuis, heeft door de eeuwen heen diverse gebruiksinvullingen gehad, en is nu klaar voor een volgende levensfase. In deze veranderende tijden zou ook zakelijke dienstverlening met bewoning een mooie invulling zijn. Indien de volgende eigenaar daarvoor voelt, zijn er nog tekeningen beschikbaar waarmee de oorspronkelijke staat van de beneden gevel, inclusief bordestrap beschikbaar.

Ter completering van het geheel is achter het pand een grote garage-berging (78m²) gesitueerd met een volwaardige verdieping(ook 78m²). Door de sloop van een achterliggend pand heeft de gevel scheurvorming opgelopen. De keuze is aan de koper: herstellen of herontwikkelen.

Een bouwkundig inspectierapport van de monumentenwacht Drenthe is op aanvraag beschikbaar.
Overdracht Status Beschikbaar Vraagprijs € 595.000,- kosten koper Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning Herenhuis Type woning Vrijstaande woning Kwaliteit woning Eenvoudig Subtype woning Niet-repeterend permanent Bouwjaar 1631 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging In centrum Indeling Woonoppervlakte 345 m² Perceeloppervlakte 287 m² Overige inpandige ruimte 112 m² Externe bergruimte 156 m² Inhoud 1615 m³ Aantal kamers 16 Aantal slaapkamers 5 Aantal woonlagen 3 woonlagen en een kelder en een zolder Energie Isolatie Geen isolatie Warmwater C.V.-Ketel Verwarming C.V.-Ketel C.V.-Ketel Intergas (Gas Combiketel uit 2014, Eigendom) Buitenruimte Tuin Geen tuin Parkeergelegenheid Garage Vrijstaand steen, voor 4 auto's Voorzieningen Voorzien van elektra en met vliering Isolatie Geen isolatie Parkeerfaciliteiten Openbaar parkeren Parkeeroppervlakte 78 m² (910 bij 860) Totaal aantal garages 1 Dak Soort dak Zadeldak Overig Permanente bewoning Ja Bijzonderheden Monument, gedeeltelijk verhuurd, beschermd stads- of dorpsgezicht en erfgoed Onderhoud binnen Redelijk Onderhoud buiten Redelijk Keurmerken Bouwkundige keuring Huidig gebruik Woonruimte Huidige bestemming Woonruimte Voorzieningen Voorzieningen Alarminstallatie, TV kabel Kadastrale gegevens Gemeente Coevorden Sectie D Perceelnummer 516 Oppervlakte 187 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente Coevrden Sectie D Perceelnummer 2044 Oppervlakte 100 m² Eigendomssituatie Volle eigendom
Route van naar Friesestraat 9, 7741 GR Coevorden
U kunt de brochure hier downloaden
U kunt de brochure hier downloaden

Reageer op objectPersoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring